Upravljanje informacijskim rizicima

Uspostava sustava upravljanja informacijskim rizicima

Upravljanje informacijskim rizicima, u današnje je vrijeme, jedan od najvažnijih elemenata informacijske sigurnosti i uspostava istog prioritet je svake organizacije koja želi zaštiti svoje poslovanje. Uslijed redovitog porasta prijetnji i uvođenja novih tehnologija, uspostava sustava upravljanja informacijskim rizicima postaje sve kompleksniji zadatak.

Rizik je uvijek prisutan, a ako nismo pripremljeni, možemo imati velike probleme i značajne gubitke. Stoga je upravljanje rizicima informacijske sigurnosti odgovornost svake organizacije.

Postoji šest osnovnih koraka u upravljanju rizicima:

  • Identifikacija rizika
  • Dodjela vlasnika rizika
  • Analiza rizika
  • Ocjenjivanje rizika
  • Tretiranje rizika
  • Praćenje i revidiranje rizika

Cilj tretiranja rizika je učinkovito upravljanje identificiranim rizicima na način koji je prikladan vrsti rizika, sposobnosti organizacije i najboljim praksama.

Što je informacijski rizik?

Informacijski rizik predstavljaju prijetnju da će netko ili nešto iskoristiti ranjivosti informacijskih resursa i nanijeti štetu organizaciji. Hardver, softver, mreža, osoblje, zgrade, komunalije i sl. smatraju se informacijskim resursima koje treba redovito štititi od namjernih (npr. hakerski napadi), slučajnih (npr. greške zaposlenika) ili prirodnih prijetnji (npr. udar groma). ISO/IEC 27005:2018 norma pruža metodologiju za upravljanje informacijskim rizicima, ali svaka organizacija može definirati svoju metodologiju koja odgovara načinu poslovanja, opsegu sustava…

Što dobivate uspostavom sustava upravljanja informacijskim rizicima?

Uslugom uspostave sustava upravljanja informacijskim rizicima dobivate:

  • Jasne i sažete izvještaje koji demonstriraju sigurnosno stanje organizacije u skladu s ISO/IEC 27001 normom te zakonskim regulativama.
  • Savjetodavne usluge kod identifikacije informacijskih resursa, analize i ocjenjivanja, te uspostave kontrola informacijske sigurnosti u skladu s najboljim praksama.

Xiphos ima bogato međunarodno iskustvo u razvoju, implementaciji i održavanju sustava upravljanja informacijskim rizicima u skladu s najboljim praksama. Naše konzultantske metodologije i alati rezultat su kontinuiranog unaprjeđenja, istraživanja i rada s klijentima. Obratite nam se s povjerenjem!

Upravljanje informacijskim rizicima
informacijski rizik

Kontaktirajte nas u svezi USPOSTAVE sustava upravljanja informacijskim rizicima

2 + 9 =

VAŠE OSOBNE INFORMACIJE SIGURNE SU S NAMA

Copyright © 2020. ≈ Xiphos d.o.o.