Upravljanje rizicima - ISO 31000

Uspostava sustava upravljanja rizicima sukladno ISO 31000

Rizici su dio svakodnevice, pojavljuju se u različitim oblicima i opsegu. Tako imamo rizike kontinuiteta poslovanja, projektne rizike, tržišne rizike, itd. ISO 31000 je međunarodna norma koja utvrđuje niz načela koja trebaju biti zadovoljeni da bi upravljanje rizicima bilo djelotvorno.

Upravljanje rizicima bitno je za uspješno poslovanje, a ISO 31000 najbolja je osnova za uspostavu sustava upravljanja rizicima organizacije na koju se nadovezuje metodologija upravljanja rizicima po izboru organizacije. ISO 31000 norma daje generičke upute, tako da je pri sastavljanju i provedbi planova upravljanja rizicima potrebno uzeti u obzir posebne potrebe organizacije, kontekst, ciljeve, strukturu, procese, projekte, operacije, proizvode i usluge, te imovinu i prakse osoblja. Prvo se utvrđuje kontekst organizacije koji mora obuhvatiti ciljeve organizacije i uvjete u kojima organizacija posluje kako bi se otkrila narav i složenost rizika.

Uspostava sustava upravljanja rizicima sukladno ISO 31000 povećati će vjerojatnost postizanja ciljeva i uspostaviti pouzdan temelj za donošenje odluka i planiranje.

Što je uključeno u uspostavu sustava upravljanja rizicima?

  • Identifikacija rizika uključuje dokumentiranje prijetnji dostizanju ciljeva.
  • Analiza rizika uključuje procjenu vjerojatnosti rizika kao i potencijalne utjecaje.
  • Integracija rizika uključuje razumijevanje zajedničkog utjecaja rizika, njihove međuovisnosti i specifičnog utjecaja na ključne elemente poslovanja.
  • Određivanje prioriteta doprinosa rizika u cjelokupnom profilu rizika organizacije.
  • Tretman rizika / Iskorištavanje prilike uključuje razvoj strategija za kontrolu i iskorištavanje raznih prilika.
  • Nadzor i revizija rizika uključuje kontinuirano mjerenje, nadzor rizika i učinkovitosti strategija upravljanja rizicima.

Pomažemo Vam u razvoju, implementaciji i održavanju procesa upravljanja rizicima u vašoj organizaciji u skladu s međunarodno priznatim standardima i najboljim praksama. Xiphos ima bogato iskustvo u pružanju pomoći organizacijama u provođenju potrebnih procesa, politika, postupaka i uputa za rad potrebnih za kvalitetno upravljanje rizicima. Naše konzultantske metodologije rezultat su kontinuiranog unaprjeđenja, istraživanja i rada s klijentima. Obratite nam se s povjerenjem!

Upravljanje rizicima - ISO 31000

KONTAKTIRAJTE NAS U SVEZI USPOSTAVE SUSTAVA UPRAVLJANJA RIZICIMA (ISO 31000)

3 + 3 =

VAŠE OSOBNE INFORMACIJE SIGURNE SU S NAMA

Copyright © 2020. ≈ Xiphos d.o.o.