Sve organizacije trebale bi uspostaviti izradu pričuvnih kopija podataka kao ključnu poslovnu praksu. Trebala bi uključivati izradu više pričuvnih kopija na više različitih lokacija. To jamči da su vaši podaci sigurni, čak i uz sve viruse, hakere i krađe identiteta u današnjem svijetu.

Prijetnje u porastu

Cyber napadi predstavljaju najveću prijetnju podacima vaše organizacije. Naročito zlonamjerni softver poput ransomwarea koji otima vaše podatke i zahtijeva otkupninu. Mnogo organizacija još uvijek nije zaštićeno.

Male organizacije mogu smatrati da se hakeri neće truditi ciljati ih, ali to ne može biti dalje od istine. Zapravo, cyber kriminalci ciljaju na male organizacije jer imaju manje resursa, obuke i sigurnosti, što ih čini privlačnim metama.

Potencijalni troškovi povezani s gubitkom i povratom podataka, prekidom mreže i problemima s usklađenošću daleko nadmašuju troškove ulaganja u sigurnost i pričuvne kopije.

Posjedovanje nekoliko pričuvnih kopija pruža vam zaštitu u slučaju problema s nekom od vaših drugih pričuvnih kopija podataka.

Pravila za izradu pričuvne kopije

Pravila pričuvne kopije nalažu da trebate:

Imajte minimalno 3 kopije svojih podataka. Postoji mnogo rješenja koja vam omogućuju da napravite više pričuvnih kopija u isto vrijeme. S više kopija imate veće šanse da ćete imati pristup pričuvnoj kopiji u slučaju katastrofe.

Pohranite kopije na najmanje dvije različite vrste medija. Nemojte pohranjivati sve pričuvne kopije na jednom mediju, pohranjujte i na različitim medijima kao pohrana u oblaku. Ako imate pričuvnu kopiju na jednom mediju (npr. USB disk) i ona ne uspije ili je pokvarena, imate problem. Obavezno koristite različite medije za pričuvne kopije.

Držite jednu ili više ovih kopija na drugoj lokaciji. Čuvajte ovu kopiju odvojeno od ostatka svojih podataka i koristite metodu izrade pričuvne kopije koja onemogućuje izravan pristup datotečnom sustavu. Ovo je bitno za zaštitu od najgorih katastrofa. Na primjer, požar može oštetiti cijeli vaš poslovni prostor, čineći vašu pohranu podataka na lokaciji nedostupnom i nepopravljivom ili bi svi vaši podaci mogli biti šifrirani ransomware malicioznim softverom.

BONUS SAVJET: Ako softver za pričuvnu kopiju omogućuje spremanje zasebnih verzija datoteka, upotrijebite tu mogućnost, spasit će vas više puta. Na primjer, ako slučajno izmijenite dokumente i spremite ih, uvijek ćete imati pristup prethodnim verzijama.

Primjena ovih savjeta pomoći će vam da poboljšate sigurnost svoje tvrtke!

Čuvajte se, budite sigurni i uspješni!