ISO 31000

Upravljanje Rizicima - ISO 31000

Uspostava i održavanje

Rizici su dio svakodnevnog života, pojavljuju se u različitim oblicima i rasponima. Stoga imamo rizike kontinuiteta poslovanja, projektne rizike, tržišne rizike itd. ISO 31000 je međunarodna norma koja utvrđuje skup načela koja treba ispuniti kako bi upravljanje rizikom bilo učinkovito.

Upravljanje rizicima izuzetno bitno je za uspješno poslovanje, a ISO 31000 najbolja je osnova za uspostavljanje sustava upravljanja rizicima u organizaciji, nakon čega slijedi metodologija upravljanja rizicima koju je odabrala organizacija.

Norma ISO 31000 pruža generičke smjernice, pa bi dizajn i provedba planova upravljanja rizicima trebali uzeti u obzir specične potrebe organizacije, kontekst, ciljeve, strukturu, procese, projekte, operacije, proizvode i usluge te imovinu i prakse osoblja. Prvo se određuje kontekst organizacije koji mora uključivati ciljeve organizacije i uvjete u kojima organizacija djeluje kako bi se otkrila priroda i složenost rizika.
Uspostava sustava upravljanja rizikom u skladu s ISO 31000 povećat će vjerojatnost postizanja ciljeva i uspostaviti pouzdanu osnovu za donošenje odluka i planiranje.

Što je uključeno u uspostavljanje sustava upravljanja rizikom?

  • Identikacija rizika uključuje dokumentiranje prijetnji postizanju ciljeva.
  • Analiza rizika uključuje procjenu vjerojatnosti rizika kao i potencijalnih utjecaja.
  • Evaluacija rizika uključuje razumijevanje kombiniranog utjecaja rizika, njihove međuovisnosti i specičnog utjecaja na ključne elemente poslovanja.
  • Razumijevanje doprinosa rizika u ukupnom prolu rizika organizacije.
  • Tretman rizika / iskorištavanje prilika uključuje razvijanje strategija za kontrolu i iskorištavanje različitih prilika.
  • Nadzor i revizija rizika uključuje kontinuirano mjerenje, praćenje rizika i učinkovitost strategija upravljanja rizicima.

Pomažemo vam u razvoju, provedbi i održavanju procesa upravljanja rizicima u vašoj organizaciji u skladu s međunarodno priznatim normama i najboljom praksom. Xiphos ima bogato iskustvo u pomaganju organizacijama u provedbi potrebnih procesa, politika, postupaka i operativnih uputa potrebnih za upravljanje rizikom. Naše konzultantske metodologije rezultat su stalnog usavršavanja, istraživanja i rada s klijentima. Obratite nam se s povjerenjem!